Who's Online
23 visitors online now
18 guests, 5 bots, 0 members

postheadericon Combaterea buruienilor din cultura graului

Combaterea buruienilor din cultura graului

Combaterea buruienilor din cultura graului

Combaterea buruienilor este la fel de importanta ca si combaterea daunatorilor, deoarece pagubele cauzate de buruieni, daca nu sunt combatute eficient, sunt cuprinse intre 10 – 20 % si se pot ridica la 60 – 80 % din recolta.

Buruienile dicotiledonate sunt cele mai dominante in culturile de grau, gasindu-se peste 40 de specii.

Cele mai daunatoare sunt urmatoarele specii: neghina (Agrostemina githago), albastrita (Centaurea cyanus), volbura (Convolvulus arvensis), turtita (Gallium aparine), musetelul nemirositor (Matricaria indora), macul rosu (Papaver rhoeas), hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus), mustarul salbatic (Sinapis arvensis), susaiul (Sonchus arvensis), mazarichea (Vicia ssp.).

 Dintre buruienile monocotiledonate, mai reduse ca numar, cele mai periculoase sunt iarba vantului (Apera spica venti) si ovazul salbatic (Avena fatua).

 Combaterea se asigura in primul rand prin rotatia culturii.

Principalele buruieni intalnite in cultura graului

Iarba vantului (Apera spica venti) este de obicei o planta perena, mai rar anuala care are o infratire puternica si creste sub forma de tufa. Creste pe soluri usoare si racoroase care indica lipsa de calciu.

Germinarea are loc de obicei toamna si primavara. Planta are nevoie de lumina pentru a germina, la o adancime de pana la 1 cm si se realizeaza numai in soluri umede pana la soluri ude.

Iarba vantului (Apera spica venti)

Iarba vantului (Apera spica venti)

Cotiledoanele sunt fine si au forma de tirbuson. Frunzele sunt plate si aspre, sunt rasucite elicoidal si nu prezinta stipule (urechiuse). Ligulele sunt regulat profunde si taiate in forma capilara.

Paiele pot fi verticale sau geniculate si pot atinge o inaltime intre 30-120 cm.

Florile sunt alcatuite din spiculete monoflore grupate in panicule mari si rare.

Infloreste in iunie-iulie si produce aproximativ 2000 de seminte. Dupa inflorire se ramifica in panicule laxe iar glumela inferioara este redusa ( bobul este de 2-3 ori mai lung decat glumela).

Ovazul salbatic (Avena fatua) este o planta anuala monocotiledonata din familia Gramineae (Poaceae).

Germineaza primavara timpuriu. Are 5-6 frunze simple liniare, nepetiolate, radacini fasciculate.

Ovazul salbatic (Avena fatua)

Ovazul salbatic (Avena fatua)

Tulpina ajunge la inaltimi de 80-150 cm si este paroasa; paniculul intins in toate directiile, iar paleea inferioara este prevazuta cu o arista lunga, rasucita, cu perisori negru-violacei la baza.

Infloreste din iunie pana in august cu o inflorescenta de tip panicul piramidal si spiculete de 1,5 – 2 cm lungime avand 2 – 3 flori si produce 200-600 seminte. Creste pe soluri moderat-slab acide si este ruderala si segetala.

Neghina (Agrostemina githago) este o buruiana dicotiledonata anuala din familia Caryophyllaceae care poate ierna.

Planta anuala cu radacina pivotanta, ajungand pana la 60 – 80cm adancime, tulpina erecta, simpla sau ramificata dicotomic in partea superioara, inalta cu inaltime intre 30-100 cm.

Frunzele sunt opuse, liniar-lanceolate, sesile si vaginate spre baza. Intreaga planta este alipit paroasa.

Florile sunt mari, rosii, hermafrodite, grupate in cime dicaziale. Infloreste in mai-iulie. O planta produce 200-2000 de seminte toxice. Se dezvolta pe toate tipurile de sol.

Neghina (Agrostemina githago)

Neghina (Agrostemina githago)

Albastrita (Centaurea cyanus) este o buruiana dicotiledonata anuala, din familia Asteraceae, fiind o planta terofita, cu radacina pivotanta, tulpina dreapta, muchiata, inalta pana la 80-100cm.

Frunzele inferioare sunt penat-fidate, iar cele superioare sunt intregi, liniar-lanceolate, acoperite cu peri lanati. Calatidii cilindric-ovoidale.

Infloreste in iulie-septembrie cu flori de culoare albastra si produce 700-1600 fructe. Ruderala si segetala pe soluri moderat acide-neutre.

Albastrita (Centaurea cyanus)

Albastrita (Centaurea cyanus)

Turita (Galium aparine) este o buruiana anuala sau anual hibernata, urcatoare, aspra si lipicioasa. Aceasta creste pe soluri bogate in humus, fertile si de asemenea pe soluri gleice si argiloase umede.

Germinarea are loc toamna si primavara la o adancime superficiala dar putand ajunge pana la 10 cm.

Turita are frunze lanceolate, mai late la varf, ingustate spre baza, dispuse in verticil cu 4 – 8 frunze la fiecare nod al tulpinii, iar perisorii sub forma de ghimpe sunt orientati in jos spre baza.

Turita (Galium aparine)

Turita (Galium aparine)

Tulpina este taratoare sau cataratoare, care poate atinge inaltimea de 120 cm, cu sectiune patrata, ramificata cu perisori ghimpati.

Are  flori mici, albicioase si grupate cate patru in inflorescenta de tip cima multiflora si situate la subsuoara foliolelor. Infloreste de la inceputul verii pana in toamna si produce intre 100 si 500 seminte pe planta.

Turita (Galium aparine) este o planta dicotiledonata anuala, din familia Asteraceae care poate ierna, fiind terofita (uneori bienala sau chiar perena) cu radacina puternica, pivotanta si lignificata.

Tulpina are o inaltime de 25-100cm, care nu prezinta peri, cu frunze penat sectate, si lacinii liniare, cu suprafata neteda. Axa inflorescentei (calatidiu) este semiglobuloasa, golasa, fara bractee si plina in interior. Calatidiile au flori marginale ligulate de culoare alba si flori centrale tubuloase de culoare galbena.

Este raspandita din zona de campie pana la munte, uneori abundenta, pe soluri variate, umede sau revene, slab acide-alcaline, uneori saraturoase.

Musetel nemirositor (Matricaria inodora)

Musetel nemirositor (Matricaria inodora)

Macul rosu (Papaver rhoeas) este o buruiana dicotiledonata anuala care face parte din familia (Papaveraceae) cu capacitate de iernare.

Cotiledoanele sunt inguste, linear-alungite, de circa 5 mm, glabre si sesile.

Primele frunze sunt dispuse in rozeta, oval eliptice, petiolate, intregi, iar urmatoarele sunt penat lobate si acoperite cu peri aspri. Frunzele bazale sunt petiolate, cu limbul lanceolat sau alungit-eliptic si neregulat penat-divizat. Toate frunzele sunt setos paroase.

Are radacina pivotanta si tulpina inalta de 20-90 cm, simpla ori ramificata, patent-paroasa.

Infloreste in mai-iulie, cu flori solitare, terminale, rosii, albe, roze sau liliachii, negru maculate la baza.

Macul rosu (Papaver rhoeas)

Macul rosu (Papaver rhoeas)

Hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte, cu radacina fusiforma, ramificata si adanca. A nu se confunda cu volbura datorita asemanarile pana inainte de inflorire.

Prefera solurile bogata in substante nutritive, modeta acide, usoare pana la mijlocii, inclusiv solurile semi-tuberoase.

Germineaza primavara la adancimea de 1 – 4 cm. Frunzele sunt cordate si sagitate, pedunculate, de culoare verde intens adesea cu tenta de rosu; are nervuri penate, cu limb lanceolat, cu varful spre baza.

Are tulpuna subtire, simpla sau ramificata cu o lungime/inaltime intre 20 si 100 cm.

Infloreste in perioada iunie septembrie avand una doua flori mici, putin vizibile, scurt petiolate de culoare verzuie cu alb.

Hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus)

Hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus)

Piciorul cocosului (Ranunculus repens) este o buruiana dicotiledonata perena cu stoloni verticali foarte lungi. Tulpina erecta, ramificata, de 20-30cm inaltime, glabra ori pubescenta.

Frunzele bazale sunt petiolate, obovate pana la oblonc-lanceolate si dintate la varf, cele tulpinale inferioare sunt trisectate ori palmat-sectate, iar cele tulpinale superioare, trisectate, cu laciniile aproape intregi.

Florile sunt galbene, formate din 5 sepale alungit ovale, libere, 5 petale, obovate, galbene. Infloreste in mai-iulie. Este raspandita in regiunea de campie si dealuri.

Piciorul cocosului (Ranunculus repens)

Piciorul cocosului (Ranunculus repens)

Erbicide comerciale folosite pentru combaterea buruienilor

Buctril universal prezinta actiune sistemica si de contact, cu eficacitate ridicata inclusiv asupra buruienilor avansate in vegetatie si a celor perene. Buctril este activ de la 5°C si penetreaza in buruieni in mai putin de o ora de la tratament (risc scazut de spalare prin precipitatii).

Buctril prezinta o selectivitate foarte buna pentru grau si porumb la dozele si momentele de aplicare recomandate.

Acesta se aplica postemergent in doza de 1 l/ha, intre faza de infratire si faza de doua noduri. Volumul de solutie: 200-400 l/ha.

Buctril nu provoaca avort la spiculete atunci cand este aplicat in stadii semitardive, de la 2 noduri pana la sfarsitul impaierii, dar intarzierea aplicarii conduce la intensificarea concurentei intre buruieni si planta de grau, cu efecte negative asupra dezvoltarii culturii.

Cerlit este un erbicid sistemic, iar substanta activa este rapid translocata, care, la buruienile sensibile provoaca o reactie tipic auxinica, la numai cateva ore de la aplicare, manifestandu-se prin rasucirea frunzelor.

Cerlit este omologat ca erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cereale paioase, vita de vie, porumb, pajisti, plantatii de mar.

Combate buruienile care cauzeaza cele mai mari probleme in culturile de cereale, din zonele infestate cu Galium aparine si Galeopsis tetrahit, Stelaria media, Polygonum convolvulus, Myosotis arvensis, Calystegia sepium, Convolvulvus arvensis, Rubus spp., Rumex spp., Taraxacum spp.

Produsul este perfect tolerat de cerealele paioase intr-o fereastra foarte larga de aplicare, de la infratire pana la aparitia spicului. Volumul de apa utilizat pentru prepararea solutiei de stropit este de 200-400 l/ha.

Glyphogan 480 SL este un erbicid, sistemic total, neselectiv. Are actiune de combatere atat asupra buruienilor monocotiledonate cat si dicotiledonate, precum si a celor anuale cat si perene. Este absorbit prin frunze si translocat in intreaga planta, inclusiv in organele de inmultire subterana a plantelor perene, rizomi sau stoloni.

Se aplica in faza de crestere intensa a buruienilor prin stropiri in volum 100-150 l/ha solutie. Se poate aplica si ca desicant la grau, pentru combaterea buruienilor perene greu de combatut din miristi, precum si inainte de infiintarea culturilor.

Mustang este un erbicid sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din culturile de cereale paioase si porumb.

Are perioada foarte larga de aplicare atat ca interval de temperatura (5-25 grade C), cat si ca stadiu de dezvoltare al culturii (de la infratire pana la formarea celui de-al treilea internod). Primele simptome devin vizibile la 24 de ore de la aplicare, moment in care este oprita cresterea si dezvoltarea buruienilor, care inceteaza sa mai concureze cultura de baza.

Este perfect tolerat atat de cerealele de toamna, cat si de cele de primavara.

Pentru o combatere eficienta a buruienilor (peste 95 %) se recomanda aplicarea in primele faze de vegetatie a acestora. Doza recomandata este de 0,4 – 0,6 l/ha, diluat in 200 – 400 l apa/ha.

Ceredin Super 40 SL actioneaza ca un erbicid sistemic selectiv, cu spectru larg de actiune in combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene.

Dupa tratament, cele doua substante active din compozitia produsului sunt absorbite rapid prin frunze si radacini, opresc cresterea si dezvoltarea buruienilor dicotiledonate, provocandu-le uscarea.

Ceredin Super 40 SL a fost omologat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene din culturile de grau, orz, orzoaica de primavara si porumb, prin tratamente postemergente.

La grau se aplica in doza de 1,0 l/ha, in faza de infratire pana la formarea primului internod iar buruienile dicotiledonate au 2-4 frunze

Erbicidarea culturilor prin depasirea perioadei optime aratate poate determina scaderi semnificative de recolta.

Dicopur este un erbicid sistemic cu spectru larg de combatere, foarte eficace in combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, sensibile si partial sensibile la 2,4 D (palamida, stir, albastrita, troscot, traista ciobanului, susai, pungulita, macris, zarna, mustar salbatic, rocoina, spanac salbatic si altele).

Se aplica postemergent, in vegetatie, pe vreme calma, cand temperatura este de peste 10°C, conform omologarii produsului.

La cerealele paioase se aplica in doza de 1 litru la hectar, de la stadiul de infratire a plantelor pana la formarea primului internod.

Lontrel 300 este un erbicid postemergent, cu actiune sistemica, utilizat in combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de sfecla de zahar, grau, porumb, ceapa, rapita, mustar, vii pe rod si pepiniere silvice.

Combate buruieni “problema” din familiile Compositae si Polygonaceae.

Produsul se transloca dupa erbicidare catre radacinile si rizomii de palamida si susai, asigurand o combatere durabila.

La cerealele paioase este tolerat pana la faza de burduf.

ROUNDUP CS este un erbicid total, neselectiv, cu actiune sistemica si aplicare postemergenta. Controleaza perfect toate speciile de buruieni anuale si perene si se aplica:

- inaintea recoltarii cerealelor paioase, trebuie aplicat cand umiditatea scade sub 30 %, in doza de 3 – 4 l/ha in 150 l apa, cu mijloace terestre sau avio;

- pe miristea cerealelor, pentru combaterea costreiului, pirului si stufului, in doza de 4 – 6 l/ha in 150 l apa;

Alte exemple de erbicide comerciale folosite la tratarea graului

Alte exemple de erbicide comerciale folosite la tratarea graului

 

 

Vezi postul complet la agricultura-romania.ro

Leave a Reply

Categories
 • Limpezirea vinului cu bentonită
  În procesul de fabricare a vinului, o etapă importantă este reprezentată de limpezirea acestuia, cunoscută și sub numele de decantare. Această etapă constă, de fapt, în îndepărtarea sedimentelor din vin. O modalitate eficientă de limpezire este tratarea cu substanțe cleitoare. O astfel de substanță este și bentonita. Bentonita este un silicat natural de alum
 • Cătina – planta minune pentru sănătate
  Cătina este o plantă cu numeroase efecte benefice asupra sănătății, care crește sub formă de arbust. Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile sale, aceasta nu a fost totuși plantată pe suprafețe întinse din cauza dificultății de recoltare. Fructele de cătină pot fi recoltate doar manual. Din punctul de vedere al necesităților, arbustul […
 • Ce este fainosagul?
  De când cu celebrul spot publicitar la pate de ficat, s-a născut și  întrebarea ce domnește pe buzele celor mai mulți dintre noi, și  anume”Ce este de fapt fainoșagul?” Nu de alta, dar cum marea majoritate  a alimentelor conțin ba E-uri, ba tot felul de compuși ce nu știm să îi  descifrăm chiar dacă citim eticheta […] The post Ce este fainosagul? appeared fi
 • 6 din cele mai iubite flori de primavara
  Îmi plac florile, în special minunatele flori de primăvară, și asta pentru că simt că datorită lor trăim într-o lume mai frumoasă, mai plină de culoare, mai veselă. Consider că floarea este unul dintre minunatele daruri de la Dumnezeu pentru a ne însenina chipul, pentru a ne îmbăta cu parfumul ei plăcut, pentru a ne […] The post 6 din cele mai iubite flori d
 • Cele mai populare flori de toamna
  Fie că le găsim în ghiveci, fie că le găsim în grădini, florile reprezintă hrană pentru suflet. Ne place să ne bucurăm de ele indiferent de culoare sau de formă, indiferent că vorbim de flori de toamnă sau flori de primăvară. Florile sunt poate cadoul cel mai des întâlnit şi totodată unul dintre cele mai […] The post Cele mai populare flori de toamna appeare
 • Sisteme de incalzire pentru sere
  Serele sunt constructii fie din folie si cadre din metal, fie din sticla si lemn, fie din metal si sticla ce au scopul de a crea un climat favorabil plantelor in momentul in care conditiile naturale nu sunt prielnice pentru dezvoltarea diferitelor specii ce se doresc a fi cultivate. Investitia este una extreme de mare, […] The post Sisteme de incalzire pentr
 • Cresterea viperelor pentru venin
  Cresterea viperelor pentru venin se dovedeste a fi una dintre cele mai profitabile afaceri la ora actuala, un gram de venin este mai scump decat un gram de aur (mai exact echivalentul a 80 de grame de aur). Investitia intr-o astfel de afacere nu este foarte mare, aproximativ 10000 euro, dar profitul se ridica la […] The post Cresterea viperelor pentru venin
 • Despre pepiniere
  Conform dictionarului explicativ al limbii romane ,  termenul de ”pepiniere” se refera la un  teren agricol destinat cresterii si inmultirii unui material saditor ce este reprezentat fie de plante erbacee fie de natura lemnoasa , pana la comercializarea si plantarea lor intr-un loc definitiv. Conceptul de ”pepiniere” se utilizeaza si in cazul fermelor ce se
 • Tnuva inchide singura sa ferma din Romania datorita pierderilor inregistrate
  Tnuva este cea mai mare companie de lactate israeliana. In Romania , aceasta companie a investit intr-o fabrica ce se afla la Popesti – Leordeni si intr-o ferma de bovine ce este situata la 20 de km de Bucuresti in satul Adunatii – Copaceni . Ferma a fost infiintata cu scopul utilizarii laptelui in produsele […] The post Tnuva inchide singura sa ferma din Ro
 • Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola
  Datorita crizei ce s-a instalat odata cu anul 2007 la nivel mondial , economia multor tari a fost data peste cap. Deciziile luat in aceasta perioada au dus la inchiderea multor afaceri  , intreaga industrie fiind grav afectata. In Romania , anul 2011 desi trebuia sa fie un an al iesirii din criza , aduce […] The post Scumpirea carburantilor afecteaza serios

© 2011-2014 Agricultura in Arad All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright