Who's Online
24 visitors online now
21 guests, 3 bots, 0 members

postheadericon Semanatul porumbului in 2012

Semanatul porumbului 2012

Semanatul porumbului 2012

Mi-am propus sa scriu acest articol in urma unei discutii foarte interesante avute acum cateva zile la un eveniment cu specific agricol, care a avut loc in vestul tarii, in judetul Timis, cu un fermier care se ocupa in mare parte cu cultivarea porumbului.

Era ora 9 dimineata si soarele stralucea pe cer cu tendinte de incalzire pana la temperaturi de 23 grade C, o temperatura care se poate considera medie pentru unele zile de vara.

Prognoza meteorologica, pentru aceasta perioada, ne arata ca temperaturile sunt in general cu 2 pana la 9 grade C mai ridicate decat media multianuala.

Acest fermier cu experienta in cultivarea porumbului s-a gandit sa abordeze o anumita strategie pentru cultura porumbului din acest an, dupa parerea mea foarte buna, mai ales din spusele dansului.

Domnul fermier se gandeste sa inceapacampaniade semanat a porumbului, in aceasta perioada (ultima saptamana din martie).

Dupa cum bine stim, porumbul are o epoca optima de semanat incepand cu prima jumatate a lunii aprilie pentru hibrizii timpurii pana la sfarsitul lunii pentru hibrizii mai tardivi.

Perioada optima de samanat a porumbului este cand in sol la adancimea de 10 cm, avem o temperatura de germinatie de 8 – 10 grade C la ora 8 dimineata, iar vremea este in curs de incalzire.

Semanarea mai devreme la o temperatura mai mica, nu este benefica deoarece nu are loc germinatia, iar perioada de la semanat pana la rasarire se prelungeste si poate duce la putrezirea semintei în sol.

semanatul porumbului

Semanatul porumbului

Din discutiile purtate acest fermier, am aflat ca doreste sa inceapa semanatul porumbului mai devreme pentru a beneficia de avantajul apei din sol care are un deficit destul de mare la ora actuala. Chiar el a observat in urma cu cateva zile cand a plantat pomi fructiferi ca la 30 cm adancime pamantul este foarte uscat.

A trebuit sa ii dau dreptate deoarece umiditatea solului este importanta, iar daca aceasta este suficienta pentru germinare, rasarirea porumbului are loc in 16 – 20 zile la temperaturi de 10 – 12 grade C, in 13 – 15 zile la temperaturi de 12 – 15 grade C, în 8 – 10 zile la temperaturi de 15 – 18 grade C si în 5 – 6 zile la temperatura de 21 grade C.

Pentru cultivare, anul acesta, fermierul foloseste hibrizi timpurii si foarte timpurii, care dupa spusele dansului au o temperatura de germinare mai scazuta de pana la 5 – 6 grade C, ceea ce este un avantaj si nu influenteaza negativ perioada de semanat pana la rasarire.

Prin aceasta strategie fermierul incepe semanatul cu 1 – 2 saptamani mai devreme, germinarea se face in conditii normale, iar samanta beneficiaza de cantitatea necesara de umiditate din sol.

Daca semanatul se face mai tarziu anul acesta, iar temperaturile continua sa creasca, umiditatea din sol scade ingreunand astfel germinarea in conditii optime.

Tot din prognoza meteo aflam ca in aceasta perioada sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitatii nesemnificative din punct de vedere agricol, predominant sub forma de ploaie în majoritatea regiunilor agricole.

Pentru cultura timpurie a porumbului avem nevoie de hibrizi certificati, cu un indice FAO din grupa 200-300.

Producatorii de samnata de porumb beneficiaza de o gama variata, de hibrizi din toate grupele si pentru toate zonele de cultura ale porumbului.

PIONEER PR39D81 – este un hibrid simplu timpuriu (FAO 270) cu cel mai mic procent de umiditate in momentul recoltarii din intreaga grupa. Este deosebit de stabil datorita rezistentei exceptionale la conditiile de seceta.

KWS KARNEVALIS – este un hibrid NOU extratimpuriu (FAO 260), recomandat pentru productia de boabe cat si pentru siloz.

SYNGENTA AROBASE – hibrid timpuriu (FAO 250), cu bob sticlos (recomandat pentru malai si industrializare), realizeaza o productie ridicata pentru aceasta grupa de maturitate datorita capacitatii de folosire a luminii la maxim.

MOSANTO DKC3759 este un hibrid timpuriu cu o productivitate excelentă pentru grupa sa de maturitate pretabil pentru diverse condiţii de mediu şi cultură, precum şi pentru dubla utilizare pentru boabe sau siloz.

 

Vezi postul complet la agricultura-romania.ro

Leave a Reply

Categories
 • Limpezirea vinului cu bentonită
  În procesul de fabricare a vinului, o etapă importantă este reprezentată de limpezirea acestuia, cunoscută și sub numele de decantare. Această etapă constă, de fapt, în îndepărtarea sedimentelor din vin. O modalitate eficientă de limpezire este tratarea cu substanțe cleitoare. O astfel de substanță este și bentonita. Bentonita este un silicat natural de alum
 • Cătina – planta minune pentru sănătate
  Cătina este o plantă cu numeroase efecte benefice asupra sănătății, care crește sub formă de arbust. Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile sale, aceasta nu a fost totuși plantată pe suprafețe întinse din cauza dificultății de recoltare. Fructele de cătină pot fi recoltate doar manual. Din punctul de vedere al necesităților, arbustul […
 • Ce este fainosagul?
  De când cu celebrul spot publicitar la pate de ficat, s-a născut și  întrebarea ce domnește pe buzele celor mai mulți dintre noi, și  anume”Ce este de fapt fainoșagul?” Nu de alta, dar cum marea majoritate  a alimentelor conțin ba E-uri, ba tot felul de compuși ce nu știm să îi  descifrăm chiar dacă citim eticheta […] The post Ce este fainosagul? appeared fi
 • 6 din cele mai iubite flori de primavara
  Îmi plac florile, în special minunatele flori de primăvară, și asta pentru că simt că datorită lor trăim într-o lume mai frumoasă, mai plină de culoare, mai veselă. Consider că floarea este unul dintre minunatele daruri de la Dumnezeu pentru a ne însenina chipul, pentru a ne îmbăta cu parfumul ei plăcut, pentru a ne […] The post 6 din cele mai iubite flori d
 • Cele mai populare flori de toamna
  Fie că le găsim în ghiveci, fie că le găsim în grădini, florile reprezintă hrană pentru suflet. Ne place să ne bucurăm de ele indiferent de culoare sau de formă, indiferent că vorbim de flori de toamnă sau flori de primăvară. Florile sunt poate cadoul cel mai des întâlnit şi totodată unul dintre cele mai […] The post Cele mai populare flori de toamna appeare
 • Sisteme de incalzire pentru sere
  Serele sunt constructii fie din folie si cadre din metal, fie din sticla si lemn, fie din metal si sticla ce au scopul de a crea un climat favorabil plantelor in momentul in care conditiile naturale nu sunt prielnice pentru dezvoltarea diferitelor specii ce se doresc a fi cultivate. Investitia este una extreme de mare, […] The post Sisteme de incalzire pentr
 • Cresterea viperelor pentru venin
  Cresterea viperelor pentru venin se dovedeste a fi una dintre cele mai profitabile afaceri la ora actuala, un gram de venin este mai scump decat un gram de aur (mai exact echivalentul a 80 de grame de aur). Investitia intr-o astfel de afacere nu este foarte mare, aproximativ 10000 euro, dar profitul se ridica la […] The post Cresterea viperelor pentru venin
 • Despre pepiniere
  Conform dictionarului explicativ al limbii romane ,  termenul de ”pepiniere” se refera la un  teren agricol destinat cresterii si inmultirii unui material saditor ce este reprezentat fie de plante erbacee fie de natura lemnoasa , pana la comercializarea si plantarea lor intr-un loc definitiv. Conceptul de ”pepiniere” se utilizeaza si in cazul fermelor ce se
 • Tnuva inchide singura sa ferma din Romania datorita pierderilor inregistrate
  Tnuva este cea mai mare companie de lactate israeliana. In Romania , aceasta companie a investit intr-o fabrica ce se afla la Popesti – Leordeni si intr-o ferma de bovine ce este situata la 20 de km de Bucuresti in satul Adunatii – Copaceni . Ferma a fost infiintata cu scopul utilizarii laptelui in produsele […] The post Tnuva inchide singura sa ferma din Ro
 • Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola
  Datorita crizei ce s-a instalat odata cu anul 2007 la nivel mondial , economia multor tari a fost data peste cap. Deciziile luat in aceasta perioada au dus la inchiderea multor afaceri  , intreaga industrie fiind grav afectata. In Romania , anul 2011 desi trebuia sa fie un an al iesirii din criza , aduce […] The post Scumpirea carburantilor afecteaza serios

© 2011-2014 Agricultura in Arad All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright