Who's Online
17 visitors online now
9 guests, 8 bots, 0 members

postheadericon Combaterea buruienilor din cultura de floarea-soarelui

combaterea buruienilor din cultura de floarea soarelui

Combaterea buruienilor din cultura de floarea soarelui

Principalele lucrari de ingrijire in cultura florii-soarelui constau in combaterea buruienilor, combaterea bolilor si daunatorilor.

In cultura de floarea-soarelui buruienile cauzeaza pagube mari, iar pierderile de productie ajung pana la 60-80%.

Aceste buruieni consuma mari cantitati de apa, diminueaza spatiile de nutritie si cantitatea de substante nutritive si favorizeaza inmultirea si transmiterea bolilor si a parazitilor comuni florii-soarelui.

Floarea-soarelui are un ritm mai lent de crestere a tulpinii pana in faza de aparitie a butonului floral, timp de frunze 3 – 5 saptamani de la rasarire, in aceasta perioada existand pericolul imburuienarii culturii. Dupa aceasta perioada, pericolul de imburuienare dispare ca urmare a faptului ca plantele acopera foarte bine solul, impiedicand rasarirea buruienilor.

Din aceasta cauza trebuie luat in calcul combaterea integrata a buruienilor, care se realizeaza prin respectarea rotatiei culturilor, a calitatii (uniformitate si incorporarea resturilor vegetale) si epocii de executare a araturilor, a respectarii perioadei si desimii de semanat, prin prasile mecanice si prin aplicarea erbicidelor.

Metode agrotehnice pentru prevenirea si combaterea buruienilor

Aratul

Prin arat se combat buruienile ramase in miriste, iar semintele acestora se incorporeaza adanc in sol, in conditii in care nu pot germina. Astfel, araturile mai adanci reduc imburuienarea intr-o masura mai mare decat cele superficiale.

Lucrari superficiale de intretinere realizate pana la semanat. Dupa premergatoare timpurii, inainte de semanat si la faza de aparitie a buruienilor, se realizeaza lucrari superficiale.

Tinand cont de sensibilitatea mare la imburuienare a plantelor de floarea-soarelui in primele faze de vegetatie, patul germinativ se pregateste chiar in ziua semanatului, pentru a evita, pe cat e posibil, aparitia buruienilor inainte de rasarirea culturii.

Graparea realizata pana la si dupa aparitia plantelor

Graparea se efectueaza la faza de 2-3 perechi de frunze ale florii-soarelui, viteza agregatului constituind 4-5 km/ora. Nerespectarea parametrilor indicati conduce la nimicirea unui numar mare de plante. In orele de dimineata, plantulele de floarea-soarelui sunt mai fragile si, din cauza turgescentei lor sporite, pot fi puternic afectate de coltii grapelor. Din acest motiv, graparea trebuie efectuata ziua, dupa ora 11, cand turgescenta plantelor scade. Graparea trebuie aplicata pe diagonala sau de-a curmezisul semanaturii; daca solul e prea afanat si coltii grapei se adancesc mai mult de 5 cm, trebuie instalate limitatoare de adancime.

Preturi uleiuri

Prasitul

Prin lucrarea de prasit se urmareste combaterea buruienilor, imbunatatirea permeabilitatii, aerisirea si reglarea regimului termic al solului.

Prasila mecanica numarul  I – se executa foarte devreme, atunci cand se vad bine randurile cu plante (plantele au prima pereche de frunze aparute), intarzierea ducand la incetinirea ritmului de crestere al plantelor de floarea-soarelui afectate de imburuienare, plantele de floarea-soarelui capata culoarea verde-galbuie si se refac greu si numai partial dupa prasit, inregistrandu-se pierderi de productie.

Prasila mecanica numarul  II – se efectueaza la 10-12 zile de la prima prasila, imediat ce apar buruienile.

Prasila mecanica numarul  III – se efectueaza la cca. 15 zile de la prasila a doua, la inaltimea plantelor de maximum 70 cm, pentru ca acestea devin foarte sensibile la rupere.

La efectuarea prasilelor mecanice trebuie avute in vedere urmatoarele elemente:

- adancimea trebuie sa asigure distrugerea buruienilor fara o mobilizare prea adanca a solului, care sa favorizeze pierderea apei din sol si taierea radacinilor plantei de floarea-soarelui. De obicei, adancimea prasilelor este de 4-6 cm.

- zone de protectie a plantelor, de o parte si alta a randurilor, este de 8-10 cm la prima prasila si mai mare la prasilele urmatoare, ajungand la 14-15 cm la ultima prasila;

- viteza de deplasarea agregatului de prasit nu trebuie sa fie mai mare de 3-5 km/h la prima prasila, pentru a nu acoperirii plantutelor cu pamant, si de pana la 7-8 km/h la urmatoarele prasiri.

Cultura de floarea-soarelui inainte de erbicidare

Cultura de floarea-soarelui imburuienata

Combaterea chimica a buruienilor

Erbicidarea constituie principala cale de combatere a buruienilor din cultura de floarea-soarelui.

Erbicidele se pot aplica pe toata suprafata – concomitent cu lucrarile de pregatire a patului germinativ, in benzi – concomitent cu semanatul – sau in benzi in timpul vegetatiei. Alegerea erbicidelor si a asociatiilor de erbicide depinde de la caz la caz, de buruienile prezente in terenul in care se cultiva floarea-soarelui.

Combaterea chimica a buruienilor se realizeaza prin utilizara de erbicide in functie de buruienile prezente in cultura, astfel:

Infestari predominante cu buruieni monocotiledonate anuale (Echinochloa, Setaria, Digitaria, Sorghum halepense din samanta) se utilizeaza erbicide, care pot fi:

- volatile, administrate inainte de pregatirea patului germinativ, pentru a fi incorporate in sol pron lucrarea de pregatire a patului germinativ cu grapa cu discuri: Treflan 48 (1,5-2,0 l/ha), Diizocab 80 EC (6-10 l/ha);

- nevolatile,  administreate inainte de pregatirea patului germinativ, recomandate in zonele secetoase si pe solurile cu un continut scazut de umiditate in momentul semanatului. Acestea se mai pot administra preemergent, imediat dupa semanat, in principal in zonele neafectate de seceta. Challanger (1,7-2,2 l/ha), Dual Gold (1,0-1,5 l/ha), Trophy (2-3 l/ha) Frontier (1,1-1,5 l/ha), Stomp (4,0-5,0 l/ha), Dacmaisun (1,75-2,5 l/ha), Proponit 720 (2-3 l/ha);

Infestari predominante cu buruieni monocotiledonate anuale si buruieni dicotiledonate anuale sensibile (Amaranthus, Chenopodium, Hibiscus, Portulaca), dar fara sa fie combatute buruienile dicotiledonate rezistente (Xanthium, Abutilon, Sinapis, Raphanus, Solanum) se poate utiliza:

−  erbicidele mentionate mai sus si erbicide precum: Racer (2,0-3,0 l/ha), Modown (0,75-1,0 l/ha), Raft 400 (0,75-1,0 l/ha), Goal (1,0 l/ha), Evolus (0,1 kg/ha), Galirom (5,0 l/ha), care se administreaza imediat dupa semanat;

Infestari predominante cu buruieni dicotiledonate anuale, mai putin speciile Xanthium, Abutilon, Ambrosia, se poate utiliza unul din erbicidele urmatoare: Modown (1,0-1,5 l/ha, Raft 400 (1,0-1,5 l/ha), care se aplica cand plantele de floarea-soarelui au 4-6 frunze, iar buruienile dicotiledonate sunt in faza de rozeta (2-4 frunze). Aceste erbicide pot determina aparitia de arsuri pe frunzele de floarea-soarelui timp de 5-14 zile de la aplicarea tratamentului, care dispar dupa alte 14-20 de zile;

Erbicidare la cultura de floarea-soarelui

Erbicidare la cultura de floarea-soarelui

Infestarii predominante cu specii de crucifere (Sinapis, Raphanus, Brassica), se poate aplica erbicidul Assert (1,0-1,5 l/ha), care se aplica cand plantele de floarea-soarelui au 4-6 frunze, iar buruienile crucifere sunt in faza de 2-6 frunze;

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene (inclusiv Sorghum halepense din rizomi, se poate utiliza unul din urmatoarele erbicide: Aramo 50 (1,5-2,0 l/ha), Focus Ultra (3,0-4, l/ha), Furore Super (2,5-3,5 l/ha), Fusilade Forte (1,0-1,3 l/ha), Gallant S. (3,5 l/ha), Agil (1,0 l/ha), Leopard (1,5-1,75 l/ha), Pantera (1,5-1,75 l/ha), Select Super (1,5-2,0l/ha), Targa Super 5 EC (0,7 l/ha pentru monocotiledonate anuale si 1,5 l/ha pentru monocotiledonate perene), care se aplica cand plantele de floarea-soarelui au 4-6 frunze, costreiul din rizomi are 15-25 cm inaltime, iar speciile monocotiledonate anuale (Setaria, Achinochloa, Digitaria, Sorghum halepense din samanta) au 2-4 frunzulite;

Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, inclusiv speciile Xanthium, Abutilon, Cirsium, Datura, dar cu exceptia speciilor Convolvulus arvensis (volbura) si Fumaria officinalis (fumarita), stategia de combatere se bazeaza pe semanatul de hibrizi de floarea-soarelui PR64E83 si PR64E71 (care sunt nemodificati genetic) si aplicarea erbicidului de tip sulfonilureic Express 50 SC (30 g/ha) impreuna cu Trend 0,1% (250 ml/ha), care se aplica cand plantele de floarea-soarelui au 4-8 frunze, buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar buruienile dicotiledonate perene sunt in faza de rozeta;

Pentru combaterea buruienilor mono si dicotiledonate, strategia de combatere se bazeaza pe semanatul de hibrizi de floarea-soarelui Clearfield (care sunt nemodificati genetic) si aplicarea erbicidului de tip imidazolinonic Pulsar 40 (1,2 l/ha), care se aplica cand plantele de floarea-soarelui au 4-6 frunze. Pentru combaterea lupoaiei recomandam aplicarea in fenofaza de 6-8 frunze a florii-soareiui. In cazul in care se doreste combaterea buruienilor si a lupoaiei, se aplica in faza de 6 frunze a florii-soareiui, dar nu mai tarziu de faza de 4 frunze a buruienilor dicotiledonate. La doza de 1.2 l/ha buruieni perene ca Cirsium arvense (Palamida), Convolvulus arvense (Volbura), Sorghum halepense (Costrei din rizomi) sunt stopate din competitia cu plantele de cultura, dupa care in functie de conditiile de mediu, aceste buruieni pot regenera. Pulsar 40 combate rasele de Orobanche frecvent intalnite in Romania.

Stomp 330 EC este un erbicid pe baza de pendimetalin, din clasa dinitroaniline, cu activitate reziduala, aplicat la sol, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si a unor specii de dicotiledonate anuale. Face parte din categoria de erbicide inhibitoare ale germinatiei semintelor. Inhiba atat diviziunea celulei cat si alungirea acesteia in meristemul radacinilor sau a tinerilor lastari. Dezvoltarea buruienilor este stopata direct ca urmare a absorbtiei prin varfurile de crestere coleoptil/ hipocotil. Buruienile mor imediat dupa germinare sau rasarire, fiind eliminate timpuriu din competitia cu plantele de cultura.

Stomp 330 EC are selectivitate fiziologica la soia, floarea-soarelui, caz in care se poate incorpora. Pentru o eficacitate optima a erbicidului este necesara o buna pregatire a solului, fara bulgari.

Stomp 330 EC se foloseste la floarea soarelui in doza de 5 l/ha, pin aplicare ppi (inainte de semanat cu incorporare) in conditii de uscaciune, sau prin aplicare preemergenta (imediat dupa semanat, inainte de rasarirea buruienilor).

Racer 25 EC este un erbicid care se aplica preemergent, absorbindu-se in buruienile in curs de germinare prin radacini si coleoptile, distrugand plantele sensibile la inhibarea sintezei carotenoizilor, cel mai adesea inainte de rasarirea acestora. Efectul rezidual dureaza circa 3-4 saptamani. Aplicarea se poate face si postemergent foarte timpuriu (buruienile cu frunza lata in faza de cotiledoane). Substanta activa este reactivata de apa din precipitatii sau din irigare.

Pentru combaterea daunatorilor din lanul de floarea soarelui si folosirea insecticidelor si fungicidelor accesati articolul “Combaterea daunatorilor si bolilor din cultura de floarea-soarelui”.

 

Vezi postul complet la agricultura-romania.ro

Leave a Reply

Categories
April 2012
M T W T F S S
« Mar   May »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
 • Ce este fainosagul?
  De când cu celebrul spot publicitar la pate de ficat, s-a născut și  întrebarea ce domnește pe buzele celor mai mulți dintre noi, și  anume”Ce este de fapt fainoșagul?” Nu de alta, dar cum marea majoritate  a alimentelor conțin ba E-uri, ba tot felul de compuși ce nu știm să îi  descifrăm chiar dacă citim eticheta […] The post Ce este fainosagul? appeared fi
 • 6 din cele mai iubite flori de primavara
  Îmi plac florile, în special minunatele flori de primăvară, și asta pentru că simt că datorită lor trăim într-o lume mai frumoasă, mai plină de culoare, mai veselă. Consider că floarea este unul dintre minunatele daruri de la Dumnezeu pentru a ne însenina chipul, pentru a ne îmbăta cu parfumul ei plăcut, pentru a ne […] The post 6 din cele mai iubite flori d
 • Cele mai populare flori de toamna
  Fie că le găsim în ghiveci, fie că le găsim în grădini, florile reprezintă hrană pentru suflet. Ne place să ne bucurăm de ele indiferent de culoare sau de formă, indiferent că vorbim de flori de toamnă sau flori de primăvară. Florile sunt poate cadoul cel mai des întâlnit şi totodată unul dintre cele mai […] The post Cele mai populare flori de toamna appeare
 • Sisteme de incalzire pentru sere
  Serele sunt constructii fie din folie si cadre din metal, fie din sticla si lemn, fie din metal si sticla ce au scopul de a crea un climat favorabil plantelor in momentul in care conditiile naturale nu sunt prielnice pentru dezvoltarea diferitelor specii ce se doresc a fi cultivate. Investitia este una extreme de mare, […] The post Sisteme de incalzire pentr
 • Cresterea viperelor pentru venin
  Cresterea viperelor pentru venin se dovedeste a fi una dintre cele mai profitabile afaceri la ora actuala, un gram de venin este mai scump decat un gram de aur (mai exact echivalentul a 80 de grame de aur). Investitia intr-o astfel de afacere nu este foarte mare, aproximativ 10000 euro, dar profitul se ridica la […] The post Cresterea viperelor pentru venin
 • Despre pepiniere
  Conform dictionarului explicativ al limbii romane ,  termenul de ”pepiniere” se refera la un  teren agricol destinat cresterii si inmultirii unui material saditor ce este reprezentat fie de plante erbacee fie de natura lemnoasa , pana la comercializarea si plantarea lor intr-un loc definitiv. Conceptul de ”pepiniere” se utilizeaza si in cazul fermelor ce se
 • Tnuva inchide singura sa ferma din Romania datorita pierderilor inregistrate
  Tnuva este cea mai mare companie de lactate israeliana. In Romania , aceasta companie a investit intr-o fabrica ce se afla la Popesti – Leordeni si intr-o ferma de bovine ce este situata la 20 de km de Bucuresti in satul Adunatii – Copaceni . Ferma a fost infiintata cu scopul utilizarii laptelui in produsele […] The post Tnuva inchide singura sa ferma din Ro
 • Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola
  Datorita crizei ce s-a instalat odata cu anul 2007 la nivel mondial , economia multor tari a fost data peste cap. Deciziile luat in aceasta perioada au dus la inchiderea multor afaceri  , intreaga industrie fiind grav afectata. In Romania , anul 2011 desi trebuia sa fie un an al iesirii din criza , aduce […] The post Scumpirea carburantilor afecteaza serios
 • Evenimentul Agro Expo Bucovina 2011 va reuni peste o suta de companii din Europa
  Cel mai mare targ de agricultura va avea loc in Moldova , in perioada 18 – 20 martie 2011 la Shopping City Suceava. Acesta este un eveniment ce se desfasoara anual, fiind organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava , Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală , Consiliul Judeţean […] The post Evenim
 • Expo GastroPan – expozitie internationala de gastronomie
  UPDATE: Expo GastroPan 2012 va avea loc  in perioada 18 – 20 martie 2011. Mai multe detalii… Anul acesta are loc ce-a dea treia editie a evenimentului international Expo GastroPan . Centrul expozitional va fi gazduit de catre Hotelul President din Targu – Mures in perioada 18 – 20 martie 2011. Accesul la acest eveniment […] The post Expo GastroPan – expoziti

© 2011-2014 Agricultura in Arad All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright