Who's Online
34 visitors online now
12 guests, 22 bots, 0 members

postheadericon Rasa de vaci Baltata Romaneasca

Rasa de vaci Baltata Romaneasca

Rasa de vaci Baltata Romaneasca

Baltata Romaneasca este o rasa de bovine mixta cu aptitudini atat pentru carne cat si pentru lapte care s-a format in nord-estul tarii, Transilvania si Banat.

Formare

Procesul de formare a inceput in anul 1860, prin incrucisarea vacilor rasei locale Sura de stepa cu tauri din rasa Simmental originari din Elvetia, dupa care Austria si Germania, pana la absorbtia completa a rasei indigene. In urma acestui proces complex de incrucisare a rasei Sura de stepa cu taurii Simmental a a luat nastere o populatie de bovine de sine statatoare, cu insusiri asemanatoare rasei  Simmental, dar cu caractere somatice  si productive proprii, relativ stabila ereditar si adaptata conditiilor din  tara noastra.

Din cauza utilizarilor mai multor tipuri de Simmental, s-au constituit mai multe tipuri de Baltata Romaneasca:

-   in Banat a luat nastere un tip mai masiv cu aptitudini pentru productia de carne si cu o productie de lapte mai scazuta (tip morfoproductiv carne-lapte);

-   in Transilvania si Bucovina, s-a format o varietate cu constitutie mai fina care avea aptitudni specifice pentru productia de lapte (tip morfoproductiv lapte-carne).

In tara noastra exista 3 tipuri ecologice:

- tipul hipermetric (138-140 cm si 600-650 kg la vaci) care se intalneste in Banat;

- tipul eumetric (133-138 cm si 550-600 kg la vaci) care se intalneste in Transilvania;

- tipul hipometric (130-133 cm si 530-550 kg la vaci) care se intalneste in Bucovina.

Prima inregistrare ca rasa de bovine de sine statatoare a fost facuta in anul 1959 cand a fost recunoscuta ca rasa „Baltata romaneasca”.

Raspandire

Baltata romaneasca se intalneste in toata Transilvania, in nordul Moldovei unde se creste in partea de est a judetului Suceava si in judetul Botosani. Partea nord-vestica a Maramuresului este ocupata de rasa Bruna, iar Apusenii si sud-vestul Transilvaniei de rasa Pinzgau de Transilvania.

Baltata Romaneasca formeaza impreuna cu metisii aproximativ 37 % din efectivul de taurine din tara noastra.

Caracteristici morfologice

La exterior se aseamana cu rasa din care provine, Simmental, dar are si caractere care o deosebesc ca rasa.

Culoarea robei este un caracter de rasa si este formata din baltaturi galbene, de diferite nuante, de la galben deschis pana la rosu, dispuse pe un fond de culoare alba. Capul si extremitatile sunt de culoare alba, oglinda botului de culoare roz deschis, iar coarnele si ongloanele sunt galbene.

Capul este potrivit de lung si larg, cu linia dintre coarne convexa, cu coarne mijlociu de lungi dispuse in forma de coroana.

Gatul este bine imbracat in musculatura cu o lungime mijlocie cu marginea superioara dreapta.

Trunchiul este lung, bine proportionat, cu linia superioara dreapta si orizontala, uneori oblica postero-anterior.

Baltata Romaneasca

Baltata Romaneasca

Are spinarea si relativ scurte, crupa lunga si larga de forma patrata imbracata in muschi si oblica. Ugerul este globulos acoperit cu par scurt, iar mameloanele sunt lungi. Baltata Romaneasca are membrele lungi si puternice.

Prezinta o constitutie robusta, un temperament linistit  si caracter bland, talia cuprinsa intre 130 – 145 cm si greutatea corporala de 500 – 700 kg.

Este o rasa semiprecoce care ajunge la maturitate deplina la 4 ani, iar varsta primei fatari este la 33 de luni si fata vitei cu greutate cuprinsa intre 38-45 kg.

Greutatea viteilor in functie de varsta:

3 luni – 105-110 kg;

6 luni – 70-180 kg;

12 luni – 310-340 kg;

18 luni – 400-450 kg vitelele si 540-560 kg taurasii.

Vitel din rasa Baltata Romaneasca

Vitel din rasa Baltata Romaneasca

Productia de lapte a acestei rase variaza in functie de mai multi factori cum ar fi:

-         zona geografica de crestere;

-         conditiile de exploatare (furajare, adapost, tratamente, etc.);

-         nivelul de ameliorare;

-         varsta si numarul lactatiei.

Productia are limite foarte mari, fiind cuprinsa intre 2500-6500 kg lapte, cu varfuri de pana la 8000 kg lapte, cu un procent de grasime de 3,7-4,5%.

Baltata Romaneasca

Baltata Romaneasca

Ca durata productiva Baltata Romaneasca poate realiza pana la 8 lactatii, in sisteme extensive de crestere.

Longevitatea productiva depinde de mai multi factori:

-         conditiile de crestere;

-         intensitatea exploatarii;

-         activitatea de reproductie;

-         nivelul de ameliorare.

Vacile din aceasta rasa au avantajul ca dau o productie de lapte pe viata mai mare si reduce necesarul de tineret femel pentru inlocuirea vacilor reformate.

Introducerea vitelelor pentru reproductie se face la varsta de 18-20 luni, dar nu mai repede de realizarea a 75-80 % din greutatea de adult.

Rasa Baltata Romaneasca are aptitudini foarte bune pentru productia de carne, iar tineretul mascul cat si femel obtin rezultate in urma ingrasarii in orice sistem de crestere folosit. O caracteristica buna este aceea de a valorifica o gama foarte variata de furaje, reducand costurile de productie.

Acesta rasa dispune de un randament la sacrificare foarte bun si o carne de calitare superioara.

Baltata Romaneasca

Baltata Romaneasca

Tineretul taurin ingrasat realizeaza greutati vii de 460 – 560 kg la varsta de 18 luni, cu un spor mediu de  850 – 1100 g si un randament la sacrificare intre 53,6 – 57,9%.

In programul de ameliorare a rasei se urmareste cresterea productiei de lapte, corectarea defectelor de aplomb si asimetria ugerului, precum si a unor factori reproductivi (precocitate, interval intre fatari, varsta primei fatari).

Ameliorarea se practica in rasa curata cu indivizi atenti selectionati, urmarindu-se perpetuarea unor caractere de rasa, dar se practica si incrucisarile cu alte rase de lapte sau carne pentru obtinerea de hibrizi performanti dar si incurucisari de absorbtie pentru introducerea in rasa de noi caractere.

Rase care intra in programul de ameliorare la Baltata Romaneasca: Friza, Holstein, Red Holstein, Rosia daneza, Hereford, Charolaise, etc.

MISS ARAD 2011 - Baltata Romaneasca la Agromalim

MISS ARAD 2011 – Baltata Romaneasca la Agromalim

Vezi postul complet la agricultura-romania.ro

One Response to “Rasa de vaci Baltata Romaneasca”

Leave a Reply

Categories
April 2012
M T W T F S S
« Mar   May »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
 • Ce este fainosagul?
  De când cu celebrul spot publicitar la pate de ficat, s-a născut și  întrebarea ce domnește pe buzele celor mai mulți dintre noi, și  anume”Ce este de fapt fainoșagul?” Nu de alta, dar cum marea majoritate  a alimentelor conțin ba E-uri, ba tot felul de compuși ce nu știm să îi  descifrăm chiar dacă citim eticheta […] The post Ce este fainosagul? appeared fi
 • 6 din cele mai iubite flori de primavara
  Îmi plac florile, în special minunatele flori de primăvară, și asta pentru că simt că datorită lor trăim într-o lume mai frumoasă, mai plină de culoare, mai veselă. Consider că floarea este unul dintre minunatele daruri de la Dumnezeu pentru a ne însenina chipul, pentru a ne îmbăta cu parfumul ei plăcut, pentru a ne […] The post 6 din cele mai iubite flori d
 • Cele mai populare flori de toamna
  Fie că le găsim în ghiveci, fie că le găsim în grădini, florile reprezintă hrană pentru suflet. Ne place să ne bucurăm de ele indiferent de culoare sau de formă, indiferent că vorbim de flori de toamnă sau flori de primăvară. Florile sunt poate cadoul cel mai des întâlnit şi totodată unul dintre cele mai […] The post Cele mai populare flori de toamna appeare
 • Sisteme de incalzire pentru sere
  Serele sunt constructii fie din folie si cadre din metal, fie din sticla si lemn, fie din metal si sticla ce au scopul de a crea un climat favorabil plantelor in momentul in care conditiile naturale nu sunt prielnice pentru dezvoltarea diferitelor specii ce se doresc a fi cultivate. Investitia este una extreme de mare, […] The post Sisteme de incalzire pentr
 • Cresterea viperelor pentru venin
  Cresterea viperelor pentru venin se dovedeste a fi una dintre cele mai profitabile afaceri la ora actuala, un gram de venin este mai scump decat un gram de aur (mai exact echivalentul a 80 de grame de aur). Investitia intr-o astfel de afacere nu este foarte mare, aproximativ 10000 euro, dar profitul se ridica la […] The post Cresterea viperelor pentru venin
 • Despre pepiniere
  Conform dictionarului explicativ al limbii romane ,  termenul de ”pepiniere” se refera la un  teren agricol destinat cresterii si inmultirii unui material saditor ce este reprezentat fie de plante erbacee fie de natura lemnoasa , pana la comercializarea si plantarea lor intr-un loc definitiv. Conceptul de ”pepiniere” se utilizeaza si in cazul fermelor ce se
 • Tnuva inchide singura sa ferma din Romania datorita pierderilor inregistrate
  Tnuva este cea mai mare companie de lactate israeliana. In Romania , aceasta companie a investit intr-o fabrica ce se afla la Popesti – Leordeni si intr-o ferma de bovine ce este situata la 20 de km de Bucuresti in satul Adunatii – Copaceni . Ferma a fost infiintata cu scopul utilizarii laptelui in produsele […] The post Tnuva inchide singura sa ferma din Ro
 • Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola
  Datorita crizei ce s-a instalat odata cu anul 2007 la nivel mondial , economia multor tari a fost data peste cap. Deciziile luat in aceasta perioada au dus la inchiderea multor afaceri  , intreaga industrie fiind grav afectata. In Romania , anul 2011 desi trebuia sa fie un an al iesirii din criza , aduce […] The post Scumpirea carburantilor afecteaza serios
 • Evenimentul Agro Expo Bucovina 2011 va reuni peste o suta de companii din Europa
  Cel mai mare targ de agricultura va avea loc in Moldova , in perioada 18 – 20 martie 2011 la Shopping City Suceava. Acesta este un eveniment ce se desfasoara anual, fiind organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava , Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală , Consiliul Judeţean […] The post Evenim
 • Expo GastroPan – expozitie internationala de gastronomie
  UPDATE: Expo GastroPan 2012 va avea loc  in perioada 18 – 20 martie 2011. Mai multe detalii… Anul acesta are loc ce-a dea treia editie a evenimentului international Expo GastroPan . Centrul expozitional va fi gazduit de catre Hotelul President din Targu – Mures in perioada 18 – 20 martie 2011. Accesul la acest eveniment […] The post Expo GastroPan – expoziti

© 2011-2014 Agricultura in Arad All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright