Who's Online
23 visitors online now
9 guests, 14 bots, 0 members

postheadericon Rasa de oi de carne Dorper

oi dorper

Rasa de oi de carne Dorper

Origine si formare

Rasa de oi Dorper este o rasa de oi de carne care a fost formata in Africa de Sud cu ajutorul Departamentului de Agricultura, de la vremea respectiva.

Cercetarile au inceput in anul 1930, din necesitatea de a putea creste o rasa de oi de carne care sa ofere o carcasa de calitate superioara, si pentru a satisface cererile de pe piata Europeana.

S-a incercat introducerea si adaptarea raselor europene la climatul si conditiile de crestere din sudul Africii, dar fara rezultate bune, deoarece temperaturile ridicate si conditiile precare de intretinere duceau la mortalitati crescute la nivelul efectivelor din ferme.

La inceputul programului de formare si dezvoltare a unei rase de oi de carne, orice hibrid obtinut care avea un fond genetic, a raselor europene mai mare de 50%, nu atingea performantele urmarite. Astfel s-a luat hotararea de a folosi rase europene in proportie de 50%.

In anul 1942 a fost descoperita cea mai buna potrivire, aceea de a incrucisa rasa Dorset cu rasa Persana cu capul negru, iar produsii acestora au fost supusi unui program de selectie. In anul 1950 a luat nastere Societatea crescatorilor de oi Dorper din Africa de Sud.armag.ro

Rasa Dorper a mostenit rezistenta si capacitatea de a valorifica orice tip de hrana de la rasa Persana cu capul negru care a fost folosita pe linie materna, iar calitatea carnii si viteza de crestere a fost imprimata de linia paterna, rasa Dorset cu coarne.

Numele rasei provine de la rasele parentale prin combinarea numelor Dorset si Persana, rezultand Dorper.

Caractere morfo-productive

Oile din rasa Dorperse caracterizeaza prin forma de butoi a corpului, care este acoperit cu un par scurt, iar linia superioara este acoperita cu un strat de lana scurta, care este un caracter de rasa. Se disting doua varietati de cluoare, neagra si alba care se diferentiaza prin culoarea capului.

oi dorper

Rasa Dorper varietatea neagra si alba

In ceea ce privesc varietarile alba si neagra, intre acestea nu exista diferente de performante si aptitudini.

Berbecii din rasa Dorper ajung la greutatea de 90-120 kg, iar oile la 50-80 kg, iar carcasa rezultata are o buna conformatie si distributie a grasimii.

In Australia, crescatorii au incercat incrucisari intre Dorper si Merinos, obtinand hibrizi F1 care au inregistrat 36 kg la varsta de 105-120 de zile si o greutatea a carcasei de 16 kg.

Rasa se caracterizeaza printr-o foarte mare viteza de crestere, precum si o buna conversie a orcarui tip de furaj, hranindu-se in special cu plante pe care alte rase de oi sau specii de animele nu le prefera, realizand greutatea comerciala in numai 4 luni de la nastere.

In conditii de crestere extensiva se inregistreaza sporuri de 80 – 90 g/zi, iar in conditii bune de furajare aceste sporuri se dubleaza ajungand la 160 – 180 g/zi.

Adaptabilitatea ridicata a acestei rase, o face foarte indragita in multe tari ale lumii, putand fi exploatata in orice sistem de crestere.

Reproducere

O alta caracteristica a acestei rase este fertilitatea, fata de alte rase de oi, avand un interval de 8 luni intre fatari. In conditii bune de intretinere, se pot obtine pana la 3 fatari in 2 ani, cu o medie de 2,25 miei la o fatare.

oi dorper

Oaie Dorper cu gemeni

Intervalul scurt intre fatari si procentajul mare de fatari gemelare, are importante avantaje ecomomice cum ar fi, livrarea unui numar mare de miei intr-un interval scurt de timp si posibilitatea ameliorarii si imbunatatirii rasei prin selectie.

Dorper este o rasa precoce, ajungand la maturitate sexuala la de 4 – 5 luni, dar varsta optima de reproducere pentru oi este intre 8 si 10 luni.

Oi dorper

Tineret femel la varsta de 3 luni

Oile Dorper au in instinct matern foarte bine dezvoltat, fiind foarte protective. Acestea produc o cantitate mare de lapte care ajuta la dezvoltatea rapida mieilor.

oi dorper

Rasa de oi Dorper

Mortalitatea infantila este foate scazuta, mieii fiind foarte rezistenti.

Temperament

Oile Dorper sunt animale inteligente, docile, cu un temperament vioi, care pot fi crescute cu usurinta in orice conditi de mediu cu costuri minime.

Alte calitati

Pielea acestor oi este cea mai cautata piele de oi din lume, reprezentand 20 % din valoare intregii carcase, datorita calitatii ridicate.

Fata de alte rase de oi, Dorper tolereaza mai bine parazitii interni, fara a fi nevoie de tratanemte antiparazitare, iar multi crescatori nici nu apleaza la aceste tratamente.

Se preteaza foarte bine la incrucisari cu alte rase de oi, pentru obtinerea de hibrizi destinati ingrasarii.

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi Dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

oi dorper

Rasa de oi Dorper

Articole similare:

1) Oi Turcane: http://agricultura-romania.ro/rasa-de-oi-turcana/

2) Capre Boer: http://agricultura-romania.ro/totul-despre-rasa-de-capre-boer/

Vezi postul complet la agricultura-romania.ro

4 Responses to “Rasa de oi de carne Dorper”

 • Sunt interesat daca este posibil sa cumpar patru oi si un berbec din rasa Dorper .Va rog daca este posibil sa-mi comunicati de unde se pot achizitiona si la ce pret.

 • Hirsch Bogdan:

  Frumos articol… Un drept de autor (Hirsch Bogdan) exista??

 • OVIDIU:

  buna………….as dori sa cumpar oi dorper. cum se procedeaza?
  daca puteti sa-mi oferiti informatii cu privire la pretul si cantitatea de oi care se pot cumpara, precum si varsta lor
  multumesc anticipat

 • Nicolae Plosnita:

  Buna ziua , eu as vrea sa procur 100 oi de rasa dorper,imi puteti spune unde sa ma adresez????????????

Leave a Reply

Categories
 • Ce este fainosagul?
  De când cu celebrul spot publicitar la pate de ficat, s-a născut și  întrebarea ce domnește pe buzele celor mai mulți dintre noi, și  anume”Ce este de fapt fainoșagul?” Nu de alta, dar cum marea majoritate  a alimentelor conțin ba E-uri, ba tot felul de compuși ce nu știm să îi  descifrăm chiar dacă citim eticheta […] The post Ce este fainosagul? appeared fi
 • 6 din cele mai iubite flori de primavara
  Îmi plac florile, în special minunatele flori de primăvară, și asta pentru că simt că datorită lor trăim într-o lume mai frumoasă, mai plină de culoare, mai veselă. Consider că floarea este unul dintre minunatele daruri de la Dumnezeu pentru a ne însenina chipul, pentru a ne îmbăta cu parfumul ei plăcut, pentru a ne […] The post 6 din cele mai iubite flori d
 • Cele mai populare flori de toamna
  Fie că le găsim în ghiveci, fie că le găsim în grădini, florile reprezintă hrană pentru suflet. Ne place să ne bucurăm de ele indiferent de culoare sau de formă, indiferent că vorbim de flori de toamnă sau flori de primăvară. Florile sunt poate cadoul cel mai des întâlnit şi totodată unul dintre cele mai […] The post Cele mai populare flori de toamna appeare
 • Sisteme de incalzire pentru sere
  Serele sunt constructii fie din folie si cadre din metal, fie din sticla si lemn, fie din metal si sticla ce au scopul de a crea un climat favorabil plantelor in momentul in care conditiile naturale nu sunt prielnice pentru dezvoltarea diferitelor specii ce se doresc a fi cultivate. Investitia este una extreme de mare, […] The post Sisteme de incalzire pentr
 • Cresterea viperelor pentru venin
  Cresterea viperelor pentru venin se dovedeste a fi una dintre cele mai profitabile afaceri la ora actuala, un gram de venin este mai scump decat un gram de aur (mai exact echivalentul a 80 de grame de aur). Investitia intr-o astfel de afacere nu este foarte mare, aproximativ 10000 euro, dar profitul se ridica la […] The post Cresterea viperelor pentru venin
 • Despre pepiniere
  Conform dictionarului explicativ al limbii romane ,  termenul de ”pepiniere” se refera la un  teren agricol destinat cresterii si inmultirii unui material saditor ce este reprezentat fie de plante erbacee fie de natura lemnoasa , pana la comercializarea si plantarea lor intr-un loc definitiv. Conceptul de ”pepiniere” se utilizeaza si in cazul fermelor ce se
 • Tnuva inchide singura sa ferma din Romania datorita pierderilor inregistrate
  Tnuva este cea mai mare companie de lactate israeliana. In Romania , aceasta companie a investit intr-o fabrica ce se afla la Popesti – Leordeni si intr-o ferma de bovine ce este situata la 20 de km de Bucuresti in satul Adunatii – Copaceni . Ferma a fost infiintata cu scopul utilizarii laptelui in produsele […] The post Tnuva inchide singura sa ferma din Ro
 • Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola
  Datorita crizei ce s-a instalat odata cu anul 2007 la nivel mondial , economia multor tari a fost data peste cap. Deciziile luat in aceasta perioada au dus la inchiderea multor afaceri  , intreaga industrie fiind grav afectata. In Romania , anul 2011 desi trebuia sa fie un an al iesirii din criza , aduce […] The post Scumpirea carburantilor afecteaza serios
 • Evenimentul Agro Expo Bucovina 2011 va reuni peste o suta de companii din Europa
  Cel mai mare targ de agricultura va avea loc in Moldova , in perioada 18 – 20 martie 2011 la Shopping City Suceava. Acesta este un eveniment ce se desfasoara anual, fiind organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava , Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală , Consiliul Judeţean […] The post Evenim
 • Expo GastroPan – expozitie internationala de gastronomie
  UPDATE: Expo GastroPan 2012 va avea loc  in perioada 18 – 20 martie 2011. Mai multe detalii… Anul acesta are loc ce-a dea treia editie a evenimentului international Expo GastroPan . Centrul expozitional va fi gazduit de catre Hotelul President din Targu – Mures in perioada 18 – 20 martie 2011. Accesul la acest eveniment […] The post Expo GastroPan – expoziti

© 2011-2014 Agricultura in Arad All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright