Who's Online
16 visitors online now
13 guests, 3 bots, 0 members

postheadericon Rasa de vaci de carne Aberdeen Angus

vaci angus

Rasa de vaci de carne Aberdeen Angus

Origine si formare

Rasa de vaci Aberdeen Angus este o rasa de carne care s-a format in Scotia in regiunile Aberdeenshire si Angus.

Aceasta rasa de vaci se trage din populatile de vaci locale din nord-estul Scotiei, iar imbunatatirea acesteia a inceput de la jumatatea secolului al XVIII – lea.

La formare au participat vaci care aveau ca si caracteristica genetica lipsa coarnelor si cu o gama larga de culori ale robei. Principalele rase care au participat la formare sunt Galloway, Shorthorn, Ayrshire, Guernesey.

Fondatorul oficial al rasei este crescatorul Hugh Watson. La inceputul anilor 1800, la varsta de 19 ani cand a primit de la tatal lui cele mai bune exemplare de Aberdeend Angus, acesta a inceput selectia riguroasa a acestei rase, urmarind imbunatatirea calitatii carcasei si a performantelor.

Culoarea neagra a robei specifica rasei se datoreaza tot fondatorului ei, care a folosit la imperecheri un taur de culoare neagra care prezenta foarte bine caracterele rasei.

Acel taur numit de proprietarul lui Old Jock a fost inregistrat in herdbook-ul rasei la varsta de 11 ani in anul 1952.Uleiuri Castrol

Stramosul pe linie materna care se poate gasi in toate pedigreeurile este vaca Old Granny care a trait 35 de ani si a dat nastere la 29 de vitei in aceasta perioada.

In S.U.A. Aberdeen Angus a ajuns prima data in anul 1873, fiind importata direct din Scotia. Americanii au fost impresionati de aceste vaci negre si fara coarne.

Un crescator american de bovine a obtinut vitei negri fara coarne, foarte rezistenti la conditiile de iarna prin incurcisarea taurilor Angus cu vaci Longhorn.

Rasa este indragita si raspandita in multe tari din lume precum si in Romania.

Caractere de exterior

Aceste bovine sunt caracterizate printr-o talie mijlocie cu valori de 127 – 135 cm la vaci si 136 – 144 cm la tauri; o greutatea este de 800 – 1000 kg la tauri si 550 – 700 kg la vaci.

Se poate observa foarte bine masivitatea pronuntata a corpului cu musculatura foarte dezvoltata si constitutia robusta.

vaci angus

Taur Aberdeen Angus

Capul este de dimensiuni reduse, caracterizat prin lipsa naturala a cornelor, crestet proeminent, ochi mari si expresivi, urechi late. Gatul este scurt, gros si bine imbracat in masa musculara care se continua cu un trunchi cilindric, lung, larg si adanc, iar linia superioara este dreapta. Pieptul este larg si proeminent, toracele adanc, crupa patrata si fesa convexa, mult coborata.

Membrele sunt scurte cu osatura fina si aplomburi largi.

Ugerul la vaci este slab dezvoltat, prins anterior, caracteristic raselor de carne, destinat in totalitate pentru alaptarea viteilor.

vaci angus

Vaca Aberdeen Angus

Culoarea robei este neagra, iar oglinda botului si ongloanele sunt pigmentate. In S.U.A. se disting si exemplare de culoare rosie care se intalnesc sub numele de Red Angus.

vaci angus

Vaca Red Angus

Temperament

Aberdeen Angus este o rasa cu un temperament vioi, fiind animale docile cu un instinct matern foarte dezvoltat.

Reproductie si performante

Varsta primei monte fertile este de 14 – 15 luni si la o greutate minima de 350 kg, iar varsta la prima fatare este de 24 – 27 luni. La nastere viteii au o greutate de 30-35 kg. Fatarile se desfasoara fara probleme cu un procent de 98,6 % fatari usoare.

vaci angus

Vitei Aberdeen Angus

Viteii se intarca la varsta de 8 – 10 luni, iar intreaga cantitate de lapte de la vaca mama este destinata pentru hranirea acestora.

Tineretul taurin supus ingrasarii realizeaza sporuri medii zilnice de 1000-1300 g, ajungand la varsta de 15-16 luni la greutatea de 450-500 kg.

vaci angus

Aberdeen Angus

Alte caracteristici ale rasei

Profitabilitate ridicata, randament ridicat la sacrificare de peste 60%, iar la tineretul foarte bine ingrasat intre 67 – 72%, cu raportul de carne – oase mai mare de 5:1, longevitate, usor de ingrijit si foarte adaptabila la diferite conditii de mediu.

De asemenea rasa se preteaza bine la pasunat, realizandu-se astfel o productie de carne de bovina de cea mai buna calitate pe cale naturala, cu un minim de nutreturi concentrate. Viteii rezultati din incrucisari cu rasa Aberdeen-Angus cresc repede si eficient, obtinandu-se carcase de marime medie, cu greutatea in jur de 280-320 kg.

vaci angus

Aberdeen Angus

Carnea bovinelor Aberdeen Angus impresioneaza prin gustul ei fin si consistent. Carnea frageda si marmorata este foarte cautata in gastronomia de varf si in sectorul premium.

vaci angus

Aberdeen Angus

vaci angus

Aberdeen Angus

vaci angus

Aberdeen Angus

vaci angus

Aberdeen Angus

vaci angus

Aberdeen Angus

vaci angus

Aberdeen Angus

Articole similare:

1) Vaci Baltata Romaneasca: http://agricultura-romania.ro/rasa-de-vaci-baltata-romaneasca/

2) Vaci Holstein: http://agricultura-romania.ro/rasa-de-vaci-holstein/

Vezi postul complet la agricultura-romania.ro

Leave a Reply

Categories
 • Limpezirea vinului cu bentonită
  În procesul de fabricare a vinului, o etapă importantă este reprezentată de limpezirea acestuia, cunoscută și sub numele de decantare. Această etapă constă, de fapt, în îndepărtarea sedimentelor din vin. O modalitate eficientă de limpezire este tratarea cu substanțe cleitoare. O astfel de substanță este și bentonita. Bentonita este un silicat natural de alum
 • Cătina – planta minune pentru sănătate
  Cătina este o plantă cu numeroase efecte benefice asupra sănătății, care crește sub formă de arbust. Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile sale, aceasta nu a fost totuși plantată pe suprafețe întinse din cauza dificultății de recoltare. Fructele de cătină pot fi recoltate doar manual. Din punctul de vedere al necesităților, arbustul […
 • Ce este fainosagul?
  De când cu celebrul spot publicitar la pate de ficat, s-a născut și  întrebarea ce domnește pe buzele celor mai mulți dintre noi, și  anume”Ce este de fapt fainoșagul?” Nu de alta, dar cum marea majoritate  a alimentelor conțin ba E-uri, ba tot felul de compuși ce nu știm să îi  descifrăm chiar dacă citim eticheta […] The post Ce este fainosagul? appeared fi
 • 6 din cele mai iubite flori de primavara
  Îmi plac florile, în special minunatele flori de primăvară, și asta pentru că simt că datorită lor trăim într-o lume mai frumoasă, mai plină de culoare, mai veselă. Consider că floarea este unul dintre minunatele daruri de la Dumnezeu pentru a ne însenina chipul, pentru a ne îmbăta cu parfumul ei plăcut, pentru a ne […] The post 6 din cele mai iubite flori d
 • Cele mai populare flori de toamna
  Fie că le găsim în ghiveci, fie că le găsim în grădini, florile reprezintă hrană pentru suflet. Ne place să ne bucurăm de ele indiferent de culoare sau de formă, indiferent că vorbim de flori de toamnă sau flori de primăvară. Florile sunt poate cadoul cel mai des întâlnit şi totodată unul dintre cele mai […] The post Cele mai populare flori de toamna appeare
 • Sisteme de incalzire pentru sere
  Serele sunt constructii fie din folie si cadre din metal, fie din sticla si lemn, fie din metal si sticla ce au scopul de a crea un climat favorabil plantelor in momentul in care conditiile naturale nu sunt prielnice pentru dezvoltarea diferitelor specii ce se doresc a fi cultivate. Investitia este una extreme de mare, […] The post Sisteme de incalzire pentr
 • Cresterea viperelor pentru venin
  Cresterea viperelor pentru venin se dovedeste a fi una dintre cele mai profitabile afaceri la ora actuala, un gram de venin este mai scump decat un gram de aur (mai exact echivalentul a 80 de grame de aur). Investitia intr-o astfel de afacere nu este foarte mare, aproximativ 10000 euro, dar profitul se ridica la […] The post Cresterea viperelor pentru venin
 • Despre pepiniere
  Conform dictionarului explicativ al limbii romane ,  termenul de ”pepiniere” se refera la un  teren agricol destinat cresterii si inmultirii unui material saditor ce este reprezentat fie de plante erbacee fie de natura lemnoasa , pana la comercializarea si plantarea lor intr-un loc definitiv. Conceptul de ”pepiniere” se utilizeaza si in cazul fermelor ce se
 • Tnuva inchide singura sa ferma din Romania datorita pierderilor inregistrate
  Tnuva este cea mai mare companie de lactate israeliana. In Romania , aceasta companie a investit intr-o fabrica ce se afla la Popesti – Leordeni si intr-o ferma de bovine ce este situata la 20 de km de Bucuresti in satul Adunatii – Copaceni . Ferma a fost infiintata cu scopul utilizarii laptelui in produsele […] The post Tnuva inchide singura sa ferma din Ro
 • Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola
  Datorita crizei ce s-a instalat odata cu anul 2007 la nivel mondial , economia multor tari a fost data peste cap. Deciziile luat in aceasta perioada au dus la inchiderea multor afaceri  , intreaga industrie fiind grav afectata. In Romania , anul 2011 desi trebuia sa fie un an al iesirii din criza , aduce […] The post Scumpirea carburantilor afecteaza serios

© 2011-2014 Agricultura in Arad All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright