Who's Online
12 visitors online now
8 guests, 4 bots, 0 members

postheadericon Totul despre rasa de capre Boer

Capre Boer

Totul despre rasa de capre Boer

Boer este o rasa de capre de carne, rezistenta la orice conditii de mediu si se adapteaza foarte bine la orice sitem de crestere si intretinere. Valorifica foarte bine orice tip de pasune.

In tara noastra rasa Boer incepe sa fie indragita de crescatorii de capre, fiind folosita in general la ameliorarea raselor locale si formarea de hibrizi de carne. Aceste actiuni se fac inca la scara mica, avand in vedere cererea mica de carne de capra pe piata romaneasca.

Origine si formare

Originea exacta a acestei rase de capre este nesigura. Se crede totusi ca detine un bagaj genetic provenit de la caprele indigene din Africa, India, Angora si cu ceva influente de la caprele domestice Europene. Rasa boer seamana cu rasa de capre Nubiana, dar difera ca marime, avand o dezvoltare corporala mai mare.

Rasa Boer din prezent, a aparut la inceputul anilor 1900, cand fermierii din provincia Africana Eastern Cape au inceput selectia acestei rase pentru productia de carne. Numele “boer” este originar din limba germana care inseamna “fermier”.

Rasa Boer este considerata una dintre cele mai dorite capre de carne. Aceasta si-a castigat popularitatea in intreaga lume, datorita dezvoltarii corporale, ritmului rapid de crestere si a calitatii carcasei.

Aceasta popularitate i-a asigurat o raspandire in toata lumea, mai ales in tari ca Australia, Noua Zeelanda si America de Nord.

Rasa Boer are abilitati, foarte bune, pentru ameliorarea raselor indigene de capre si pentru obtinerea de hibrizi destinati ingrasarii pentru productia de carne de capra.Tractoare Deutz

Varietati

Asociatia Crescatorilor de Capre Boer din Africa de Sud, recunoaste cinci tipuri distincte in cadrul acestei rase.

- Boer Standard – este o rasa de capre cu o comformatie corporala specifica raselor de carne, par scurt si o multitudine de culori a robei.

- Boer cu par lung;

- Boer fara coarne – o varietate lipsita de coarne;

- Varietatea Boer indigena – are membre lungi, dezvoltare corporala slaba si cu o multitudine de culori a robei;

- Boer ameliorata – provine din varietatea standard care a suferit imbunatatiri.

Standardul acestei rase a fost stabilit pentru prima data in anul 1959 de catre  Asociatia Crescatorilor de Capre Boer din Africa de Sud. Acest standard se refera la varietatea de Boer ameliorata.

Insusiri morfo-productive

Capul este puternic cu ochi mari si blanzi de culoare maro. Nasul este usor curbat, cu nari largi, iar cavitatea bucala este bine fixata. Coarnele sunt puternice, cu o lungime mijlocie si dispuse unilateral unul de celalat, purtate pe spate. Ele sunt rotunde, de culoare maro inchis.

Urechile sunt late, fine la atingere cu o lungime moderata si orientate in jos.

Gatul are o lungime moderata, bine proportionata fata de lungimea corpului si cu o musculatura bine dezvoltata. Pieptul este larg, bine dezvoltat si musculos.

Membrele sunt de lungime medie, cu osatura si articulatii puternice.

Pielea este rezistenta, iar in zona gatului si a pieptului deseori prezinta cute. Corpul este acoperit cu un strat de par scurt.

Culoarea ideala specifica rasei este alba, cu capul si urechile de culoare maro rosiatica.

Greutateaiezilor nou nascuti este cuprinsa intre 3 – 4 kg la masculi si cu 0,5 kg mai mica la femele, iar pana la intarcare acestia ating greutatea de 20-25 kg.

capre boer

Tineret caprin Boer

Tineretul de 7 luni are o greutate de 50-70 kg pentru masculi si 45-65 kg pentru femele.

capre boer

Tineret caprin Boer la varsta de 2 – 3 luni

La maturitate tapii au o greutate de 90-130 kg, iar caprele 80-100 kg. Greutatile variaza in functie de genetica fiecarui individ, nutritie, varsta si sistemul de crestere.

capre boer

Mascul adult din rasa Boer

O alta caracteristica la aceste rase de capre este viteza mare de creste si sporul mediu zilnic inregistrat, care sunt superioare fata de alte rase de capre.

In primul an de viata rasa Boer are un spor mediu zilnic de 200 g/zi in conditii bune de pasunat.

Sporuri medii zilnice inregistrate la varste diferite:

Masculi:

- 291g/zi – de la 1 zi la 100 de zile;

- 272 g/zi – de la 1 zi la 150 de zile;

- 245 g/zi – de la 1 zi la 210 zile;

- 250 g/zi – de la 1 zi la 270 de zile.

Femele:

- 272g/zi – de la 1 zi la 100 de zile;

- 240 g/zi – de la 1 zi la 150 de zile;

- 204 g/zi – de la 1 zi la 210 zile;

- 186 g/zi – de la 1 zi la 270 de zile.

Rata de creste a acestor capre influenteaza in bine perioada de crestere, de la nastere pana la valorificarea pentru carne, fata de alte rase, precum si atingerea greutatii ideale pentru reproducere.

Productia de lapte la acesta rasa este redusa ca la orice rasa de carne, dar se poate preciza o cantitate de 1,8 – 2,5 kg / zi in primele 12 saptamani de lactatie.

Compozitia laptelui:

6,4 – 9,4 % – grasime;

3,9 – 4,5 % – proteina;

4,6 – 4,9 % – lactoza.

Reproducere

Spre deosebire de alte rase de capre, care prezinta un ciclu sexual sezonier, de 2 ori pe ani, rasa Boer prezinta ciclu sexual pe toata perioada anului in functie de conditiile de mediu.

Ciclul sexual dureaza 18-21 de zile, dar in cadrul rasei aproximativ 17% din femele au ciclul mai scurt de 13 zile si 10% mai lung de 25 de zile.

Estrul dureaza 37 de ore, iar gestatia aproximativ 148 de zile. Durata medie a gestatiei poate fi influentata cu 1 – 2 zile in cazul gestatiilor gemelare.

Anestrul dupa fatare are o lungime variabila de la 37 pana la 60 de zile, iar primul estru dupa fatare poate sa apara foarte devreme, la 20 de zile.

In emisfera sudica, activitatea sexuala maxima se manifesta in lunile aprilie-mai, iar cea mai slaba activitate se manifesta din octombrie pana in ianuarie.

In emisfera nordica activitatea sexuala maxima se inregistreaza in lunile de toamna si scade primavara si vara.

Prolificitatea acestei rase de capre este 1,7 iezi / fatare, deoarece 50 % din cazuri caprele dau nastere la gemeni si intre 10-15 %, la tripleti.

Capre Boer

Femela din rasa Boer cu gemeni

Biotehnicile moderne de reproducere a animalelor de ferma dau rezultate bune in cazul rasei Boer, cum ar fi, insamantarile artificiale, sincronizarile de estru si embriotransferul.

Rasa boer este o rasa precoce, ajungand la maturitate sexuala la varsta de 6 luni. Iezii masculi pot fi folositi la reproducere la varsta de 5-6 luni.

Capre Boer

Rasa Boer

Capre Boer

Rasa Boer

Capre Boer

Rasa Boer

Capre Boer

Rasa Boer

Capre Boer

Rasa Boer

Capre Boer

Rasa Boer

Capre Boer

Rasa Boer

Capre Boer

Rasa Boer

Capre Boer

Rasa Boer

Articole similare:

1) Oi Turcane: http://agricultura-romania.ro/rasa-de-oi-turcana/

2) Rasa Brahma: http://agricultura-romania.ro/gaini-rasa-brahma/

Vezi postul complet la agricultura-romania.ro

One Response to “Totul despre rasa de capre Boer”

Leave a Reply

Categories
 • Ce este fainosagul?
  De când cu celebrul spot publicitar la pate de ficat, s-a născut și  întrebarea ce domnește pe buzele celor mai mulți dintre noi, și  anume”Ce este de fapt fainoșagul?” Nu de alta, dar cum marea majoritate  a alimentelor conțin ba E-uri, ba tot felul de compuși ce nu știm să îi  descifrăm chiar dacă citim eticheta […] The post Ce este fainosagul? appeared fi
 • 6 din cele mai iubite flori de primavara
  Îmi plac florile, în special minunatele flori de primăvară, și asta pentru că simt că datorită lor trăim într-o lume mai frumoasă, mai plină de culoare, mai veselă. Consider că floarea este unul dintre minunatele daruri de la Dumnezeu pentru a ne însenina chipul, pentru a ne îmbăta cu parfumul ei plăcut, pentru a ne […] The post 6 din cele mai iubite flori d
 • Cele mai populare flori de toamna
  Fie că le găsim în ghiveci, fie că le găsim în grădini, florile reprezintă hrană pentru suflet. Ne place să ne bucurăm de ele indiferent de culoare sau de formă, indiferent că vorbim de flori de toamnă sau flori de primăvară. Florile sunt poate cadoul cel mai des întâlnit şi totodată unul dintre cele mai […] The post Cele mai populare flori de toamna appeare
 • Sisteme de incalzire pentru sere
  Serele sunt constructii fie din folie si cadre din metal, fie din sticla si lemn, fie din metal si sticla ce au scopul de a crea un climat favorabil plantelor in momentul in care conditiile naturale nu sunt prielnice pentru dezvoltarea diferitelor specii ce se doresc a fi cultivate. Investitia este una extreme de mare, […] The post Sisteme de incalzire pentr
 • Cresterea viperelor pentru venin
  Cresterea viperelor pentru venin se dovedeste a fi una dintre cele mai profitabile afaceri la ora actuala, un gram de venin este mai scump decat un gram de aur (mai exact echivalentul a 80 de grame de aur). Investitia intr-o astfel de afacere nu este foarte mare, aproximativ 10000 euro, dar profitul se ridica la […] The post Cresterea viperelor pentru venin
 • Despre pepiniere
  Conform dictionarului explicativ al limbii romane ,  termenul de ”pepiniere” se refera la un  teren agricol destinat cresterii si inmultirii unui material saditor ce este reprezentat fie de plante erbacee fie de natura lemnoasa , pana la comercializarea si plantarea lor intr-un loc definitiv. Conceptul de ”pepiniere” se utilizeaza si in cazul fermelor ce se
 • Tnuva inchide singura sa ferma din Romania datorita pierderilor inregistrate
  Tnuva este cea mai mare companie de lactate israeliana. In Romania , aceasta companie a investit intr-o fabrica ce se afla la Popesti – Leordeni si intr-o ferma de bovine ce este situata la 20 de km de Bucuresti in satul Adunatii – Copaceni . Ferma a fost infiintata cu scopul utilizarii laptelui in produsele […] The post Tnuva inchide singura sa ferma din Ro
 • Scumpirea carburantilor afecteaza serios industria agricola
  Datorita crizei ce s-a instalat odata cu anul 2007 la nivel mondial , economia multor tari a fost data peste cap. Deciziile luat in aceasta perioada au dus la inchiderea multor afaceri  , intreaga industrie fiind grav afectata. In Romania , anul 2011 desi trebuia sa fie un an al iesirii din criza , aduce […] The post Scumpirea carburantilor afecteaza serios
 • Evenimentul Agro Expo Bucovina 2011 va reuni peste o suta de companii din Europa
  Cel mai mare targ de agricultura va avea loc in Moldova , in perioada 18 – 20 martie 2011 la Shopping City Suceava. Acesta este un eveniment ce se desfasoara anual, fiind organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava , Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală , Consiliul Judeţean […] The post Evenim
 • Expo GastroPan – expozitie internationala de gastronomie
  UPDATE: Expo GastroPan 2012 va avea loc  in perioada 18 – 20 martie 2011. Mai multe detalii… Anul acesta are loc ce-a dea treia editie a evenimentului international Expo GastroPan . Centrul expozitional va fi gazduit de catre Hotelul President din Targu – Mures in perioada 18 – 20 martie 2011. Accesul la acest eveniment […] The post Expo GastroPan – expoziti

© 2011-2014 Agricultura in Arad All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright